dinsdag 9 augustus 2011

Flieder, fladder, vleermuis

Of eigenlijk meer toeke toeke toek.Want via de batdetector heeft het geluid van een vleermuis verdacht veel weg van een helikopter.

Zoals afgesproken had er zich om 21:30 een flinke groep mensen op het parkeerterrein bij het pannenkoekenhuis verzameld. Onze excursie leider , Peter van Dalen, vleermuisexpert, hield een inleidend praatje.Een erge enthousiaste vleermus liefhebber die, er goed over kon vertellen. Trouwens, voor allen die het ontgaan is ( mij dus ook, tot vandaag...) het is het jaar van de vleermuis!

Al snel gingen we op stap, en nog geen 50 meter verder stuitten wij al op de eerste vleermuis!Bij deze oude boerderij kwamen we de eerste gewone dwergvleermuizen al tegen.En omdat de hemel aardig schoongeveegd was, konden we ze ook prima zien. Het beloofde een vleemuisvolle avond te worden.


Onder begeleiding van een bijna volle maan liepen we door naar de volgende open plek. En ook daar zaten weer een aantal gewone dwergvleermuizen. En zodra een (groep) mens(en) in een bos loopt, dan verzamelen zich er ook insecten, dus de vleermuizen worden totaal niet gestoord door de aanwezigheid van mensen, in tegendeel. Zoals ik al wist, maar misschien om wat lezers gerust te stellen, vleermuizen vliegen dan heel laag over, maar zullen nooit of te nimmer in je haar vliegen. Ze kijken wel linker uit met hun rechter oor ( vleermuizen *kijken* nu eenmaal beter met hun oren dan met hun ogen )

Na deze stop werd het zo langzamer hand te donker voor foto's. Bij de volgende open plek kwamen we de tweede soort vleermuis tegen, de laatvlieger. Vliegt in een rechtere lijn dan de  kleine dwerg, en ook het geluid wat ze maken is anders. Gelukkig hadden we een expert bij ons, want het is uiteraard niet zo simpel als het klinkt!.

Nog wat verder, bij het water meende onze expert een watervleemuis te horen. Verder in het bos, waar we ook aan het water stonden hebben we met zekerheid twee watervleermuizen waar genomen. Zelfs gezien in het licht van de zaklantaren!

Alles bij elkaar was het een super geslaagde vleermuis expeditie. Vier soorten gezien, want de ruige dwergvleermuis is ook waargenomen, en zeker twintig vleermuizen gezien. Maar tijdens de wandeling bleven de verschillende detectoren maar -toek-toek-toeken-. Zoals peter vertelde,:" In de herfst wordt het erg druk, want dan komen er heel wat vrouwtjes uit Polen deze kant op"

Na afloop van de wandeling maakte Peter ons nog even attent op de site van de vleermuizen, en daar zijn ook zat excursies te vinden in de agenda, dus als U door dit verhaal zin heeft gekregen.....

Tip van de dag: Ga eens op excursie....

PS Overigens heeft dit (vleer)muisje nog een staartje. Morgen krijgen we bezoek van iemand van de bomenstichting. Zij zijn ook bezig kolonies in kaart te brengen, en toen wij lieten vallen dat wij regelmatig vleermuizen langs ons balkonnetje te zien vliegen werd ze erg enthousiast, en vroeg ze of ze dan misschien langs mocht komen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten