vrijdag 20 juli 2012

Meer exotische dieren

Laatst natuurlijk al zo'n leuk stukje over de halsbandparkieten, maar meerdere exoten doen het goed hier in Nederland. Helaas nog nooit op de foto vastgelegd, maar hier achter in de vijver zitten ook roodwangschildpadden.Tot ergernis van de vissers, die ze vaker aan de lijn hebben, dan die flinke vis waar ze op azen! Die schildpadden zitten trouwens in alle vijvers van Capelle, en ongetwijfeld elders in Nederland.Je kunt ze met mooi weer vaak zien zonnen op een stronkje.  Net als de halsbandparkieten doen ze het prima in Nederland. Zij overwinteren succesvol in de modder, en leven zo nog lang en gelukkig door.

Dit is uiteraard geen reclame stukje om je ongewenste huisdier dan maar in de sloot te gooien,in tegendeel. Ik haat het dat dit soort dieren nog steeds verkocht worden. Ze worden simpelweg te oud om huisdier te zijn. Niemand kan overzien of hij zo'n 50 jaar voor hetzelfde dier kan en wil zorgen. En om ze dan maar in de sloot te dumpen... Tja, het gebeurt, helaas maar al te vaak.

Maar we hebben weer een nieuwe trekpleister hier achter in de vijver...

Een goudkarper! Als je de foto aanklikt, zie je ook een meerkoet zwemmen, zo krijg je een beetje een idee van hoe groot hij is. Prachtig gezicht, die knaloranje vlek in de sloot. Hij ( zij?!?) zwemt hier al een poosje, en wat grappig was, is dat Vriend van iemand hoorde dat er hier een goudkarper zou moeten zwemmen, en diezelfde dag zag ik hem vanaf balkon! Toen had ik mijn fototoestel helaas niet bij de hand, maar nu dus wel!

Aan de ene kant vind ik het dus schitterend, al die exoten, maar aan de andere kant... Wat maken we ( mensen in het algemeen) er toch een rommeltje van. Dieren uit heel verkeerde delen van de wereld die elders terecht komen. Neem nou de Aziatische boktor. Da's toch minder dat die hier terecht is gekomen. En de Amerikaanse rivierkreeft schijnt hier ook steeds meer op te rukken, omdat die niet echt een natuurlijke vijand heeft ( misschien de roodwangschildpad?!?) Die rivierkreeft kunnen we dan misschien weer op gaan peuzelen, als het er teveel worden, want die schijnt dan wel weer erg lekker te zijn.

Nou ja, het lijkt me duidelijk. Ieder nadeel heb se voordeel. En in dit geval zorgt het voor leuke plaatjes....

Tip van de dag: Verzint eer gij een oud-wordend huisdier tot u neemt.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten